Vul in !

Alles evolueert, ook in de film- en tv-wereld. Zo ging Mirjam Groen in gesprek met Mieke de Jong en Marina Blok over Centraal, de opvolger van One Night Stand, die vanaf 2019 bij de NPO te zien zal zijn. Wat is Centraal precies? En wat voor rol spelen dit soort trajecten bij de ontwikkeling van filmtalent in Nederland? Voer voor een razend interessant gesprek.

Bart Juttmann ging op bezoek bij drie ondertitelaars, die net als scenaristen veel met taal bezig zijn maar dan helemaal aan de andere kant van het filmmaakproces. Goede, effectieve ondertitels vinden kijkers vanzelfsprekend. Maar als er tegenstrijdigheden of taalfouten in staan of domweg niet kloppen, valt dat meteen op. Tegelijk krijgen ondertitelaars al jaren hetzelfde betaald en soms zelfs minder dan voorheen.
 
De Conceptie gaat dit keer over de ontstaansgeschiedenis van Arrival. Scenarist Eric Heisserer moest huilen van ontroering toen hij het korte verhaal Story of your life van Ted Chiang voor het eerst las. Uiteindelijk zou het nog meer dan tien jaar duren voordat de film werd gemaakt. Wat een doorzettingsvermogen moet je toch hebben in dit vak!

Over betalingen gesproken: in zijn Van de Voorzitter-column roept Pieter Bart Korthuis alle leden van het Netwerk Scenarioschrijvers op om toch vooral de door PAM en het Netwerk toegezonden enquête aangaande het Inkomensonderzoek in te vullen. “Het is zo belangrijk dat wij op basis van goede informatie onze standpunten over kunnen brengen.” U hebt nog maar even de tijd, dus stel niet uit tot morgen wat u vandaag kan doen… Dat ‘vele leesplezier’ dat we u altijd toewensen kan nog wel even een kwartiertje wachten, toch?!
 

Wat zoek je?