Kees’ laatste column

Het zit erop, het werk is (bijna) gedaan. Tijd om tot rust te komen onder de kerstboom en vervolgens al dan niet met champagne knallend het nieuwe jaar in te gaan. 

Voor die tijd ging Gertie Schouten op bezoek bij Franky Ribbens, een “omhooggevallen B-acteur” (zijn woorden, niet de onze), die als scenarist van onder andere Hollands Hoop inmiddels naar de toppen van de Olympus reikt en dit jaar werd bekroond met de Kees Holierhoek Scenarioprijs. Hij blijft er nuchter, bescheiden en zelfs een tikje onzeker onder in dit fascinerende portret, want ja, dat derde seizoen van Hollands Hoop moet nog wel even geschreven worden. “Ik sta weer onderaan de berg en dat is beklemmend.”

Misschien kan hij te rade gaan bij de uiterst lezenswaardige “In de Diepte” van Rogier de Blok over de refusal of the call. Aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden, van blockbuster Star Wars: A New Hope tot arthouse-hit Amour laat Rogier zien waarom de refusal of the call een onmisbaar element is van ieder doorwrocht scenario, tussen het inciting incident en de sprong naar de tweede akte. (Noot: stel het lezen van dit artikel niet uit tot morgen als je het vandaag nog kan doen!).

Onze nieuwe medewerkster Amira Duynhouwer maakt haar Plot-debuut met een artikel voor “De inspiratie”, waarin Karen van Holst Pellekaan vertelt over het ontstaan van de familieserie Circus Noël, die sinds 6 december tot de kerst dagelijks wordt uitgezonden op NPO 3.

Tot slot nemen we in goed wederzijds overleg afscheid van iemand wiens naam hierboven al opduikt, Kees Holierhoek, die jarenlang onze gezamenlijke kennis van auteursrechten en aanverwante zaken heeft vergroot met zijn columns. Zijn terugblik is tegelijk een oproep om vooruit te blijven kijken, want: “de creativiteit van de schrijver, voor mij het essentiële deel van het maakproces, wordt steeds vaker en heftiger belaagd door werkelijk alle groeperingen die hun rol spelen in het audiovisuele productieproces.” Waarvan acte! Heel veel dank voor je werk en je bijdragen, Kees. En aan allen: mooie feestdagen, tot ziens in 2018 en nu eerst: veel leesplezier!

Wat zoek je?