Scenariorecht: sommatie met dwangsom

Ik breng de laatste jaren steeds meer tijd in de rechtbank door. Deze morgen (15 januari red.) nog. Standaard zet ik twee wekkers op het nachtkastje, twee wekkers die kort na elkaar om half zes aflopen. Jaja. Om tien voor zeven verlaat ik mijn huis in Leiderdorp, dit keer op weg naar een kort geding.

Met de trein arriveerde ik om kwart over acht op station Amsterdam-Zuid en daarna wandelde ik naar mijn bestemming. Vanmorgen ging dat richting de rechtbank aan de Parnassusweg. Soms is het ook richting Van Deysselhuis. Of zoals vorige week naar het advocatenkantoor in de Van Eeghenstraat. Of naar het café van het Concertgebouw.
Met mijn rechterhand Hanneke houd ik altijd wedstrijdjes wie het eerst op de plaats van bestemming is. Vanmorgen won ik ruimschoots. We zijn koffie gaan drinken in de buurt. Daar meldde zich ook haar baas Hein, als Dritte im Bunde
Bij het betreden van de rechtbank zag ik bekenden die op zoek waren naar balie 3. Ik heb ook onze advocaat een hand gegeven.

Toen ik door het veiligheidspoortje schuifelde, bleven tot mijn grote verbazing al mijn metalen onderdelen, zowel in beide schouders als in de enkel, doodstil. Ook mijn vergeten horloge gaf bij het passeren geen geluid.
Eenmaal in de Ludenzaal begon een opvallende voorstelling. Producenten verenigd in Sekam hadden Lira, Vevam en Jochem D. als natuurlijk persoon gedaagd met als eis: dat het zwikkie op zou houden bekendheid te geven aan een drie, vier jaar geleden tot stand gekomen schikking in een kabelrechtengeschil. Gedaagde partijen zouden daarover niets bekend mogen maken omdat ze een geheimhoudingsclausule hadden ondertekend. En ook zouden ze die schikking nooit als precedent mogen gebruiken in lopende onderhandelingen. Motivatie: beide onwenselijkheden zouden schade toebrengen aan de belangen van Sekam.

Anderzijds lieten producenten zich in allerlei publicaties zeer lovend uit over wat Sekam en verwante organisaties de afgelopen jaren bijeen gesprokkeld hadden. Dus niks geen schade. Ook bleek het verhaal over de geheimhouding niet zo erg te gelden voor Sekam zelf. En hadden gedaagde partijen gevraagd om een gesprek met Sekam, maar toen lag de kort-geding-sommatie met een belachelijk hoge dwangsom al in de bus.
Een poging tot intimidatie? Nee hoor, sprak de advocaat van de wederpartij die ik al enige tijd terug twee keer was tegengekomen, toen hij voor Rob Houwer optrad (en won) in een zaak over Soldaat van Oranje, die ik als scenarioschrijver had aangespannen.

De rechter die vanmorgen het kort geding deed, zal vóór het eind van de maand ook leiding geven aan een tweede kort geding, aangespannen op initiatief van Lira, Vevam en Norma, de PAM-partijen en dat gaat over het feit dat de betaling van kabelvergoedingen niet goed verloopt. Eenvoudig gezegd: er wordt niet betaald.
 
Ik wou zojuist mijn twee wekkertjes alvast klaar zetten, tot ik ontdekte dat het aanvangstijdstip voor rijkeluiskinderen gemaakt leek te zijn: begin van de middag op 27 januari 2016. Noteer het maar: Parnassusweg.

P.S.
Sekam-producenten hebben verloren. Lira enVevam hebben het kort geding over de geheimhouding gewonnen. Morgen komt de echte zaak aan de orde.

Wat zoek je?