Laat bioscopen open!

Eigenlijk was de spanning er al snel vanaf. Precies een week nadat de bioscopen voor de tweede keer de deuren hadden moeten sluiten, lekte het nieuws naar buiten dat ze een week later weer open mochten, voor dertig bezoekers per voorstelling. Dat Rutte het nieuws al op vrijdag meldde bij de wekelijkse persconferentie en niet wachtte tot de dinsdag erna, was eigenlijk een veeg teken dat die hele sluiting niet had gehoeven.

Ik weet niet hoe u erover denkt, maar zeker zonder horeca behoren bioscopen volgens mij tot de meest veilige plekken waar je tijdens deze coronacrisis je heil kunt zoeken. Samen met bibliotheken, theaters, musea, etc. natuurlijk. Laten we wel wezen: als het gaat om het volgen van protocollen zijn wij filmliefhebbers zo’n beetje de meest brave en oppassende burgers die je maar kunt bedenken.

Ik gun iedereen zijn geloof, maar wij barsten niet halverwege de voorstelling uit in religieus gezang – hoewel we dat bij iets allemachtigs prachtigs misschien best zouden willen. Wij schuifelen naar binnen in een vrijwel verlaten bioscoop, laten onze vooraf gereserveerde tickets bij de kassa scannen door iemand achter een (spat)scherm, vermijden zoveel mogelijk het contact met medebezoekers en zitten stilletjes in het donker om de zegeningen van de heilige cinematografie op ons te laten neerdalen.

Het zien van de film is voor de echte die-hards genoeg. Het zou natuurlijk geweldig zijn als de horeca ook weer open mocht, zodat je vooraf iets kan eten en drinken, en na afloop onder het genot van een biertje of een goed glas wijn kan napraten over wat je net hebt gezien.

Dat zou fijn zijn voor ons, maar nog veel meer voor de bioscopen en filmtheaters zelf, die veel meer dan vroeger afhankelijk zijn van hun horeca-inkomsten. Ik kan me de bioscopen in de vorige eeuw nog wel herinneren, waarbij het buffet alleen open was tijdens de pauze van de avondvoorstelling, en de uitbater terloops opmerkte dat het hem vooral om ‘een stukje service’ ging en de opbrengst in feite bijzaak was in vergelijking met de kaartjes die hij verkocht.

De tijden zijn wat dat betreft wel veranderd en langdurige steun aan de gehele branche lijkt me dan ook essentieel. Ik weet niet wanneer het weer veilig is om de horeca in de bioscoop (en theaters, musea, etc.) weer open te doen, maar ik had zelf in de zomer de indruk dat alle protocollen ook op dat gebied werden nageleefd en dat ook in dat opzicht de bioscopen nooit een brandhaard van het virus zijn geweest. Waarmee ik overigens niet wil suggereren dat het nooit zou kunnen gebeuren, maar in dat geval zou er ook lokaal dan wel regionaal (in plaats van landelijk) kunnen worden opgetreden.

Ik snap dat het van levensbelang is om de zorg zoveel mogelijk te ontlasten, maar de zorg ontlast je ook als mensen geestelijk gezond blijven. Mijn advies aan de regering zou dan ook zijn: hou bioscopen, (film)theaters, musea en bibliotheken vanaf nu zoveel mogelijk open, ook al komt er na deze tweede golf nog een derde of vierde. Als er in en om drukbezochte bouwmarkten, Mediamarkten en Primarken geen noemenswaardige uitbraken plaatsvinden, dan zal het in die maatschappijkritische maar tegelijk volstrekt gezagsgetrouwe kunst- en cultuursector vast ook wel meevallen. 

Begrijp me niet verkeerd, net als de meeste cinefielen kan ik ook genieten van al het moois dat televisie en streaming te bieden hebben. Maar de bioscoop is voor velen van ons toch een soort kerk, dus neem ons alsjeblieft onze kerkdienst niet af.

Wat zoek je?