Korte lijnen

Schrijverscollectieven zijn in Amerika al jarenlang de gewoonste zaak van de wereld, maar in Nederland zijn we nog niet zover. Gertie Schouten ging daarom op bezoek bij het vijf man sterke en voor Nederland unieke schrijversbolwerk van Winchester McFly en sprak ook met de kleinere collectieven DramaQueens en Scriptease. De voordelen van deze aanpak spreken voor de makers voor zich: “Altijd vertrouwde collega’s in de buurt hebben is inspirerend, het werkt sneller, je wordt er beter van, het is prettiger voor de producent én oneindig veel leuker.” 

Op zijn beurt verdiepte Marc Veerkamp zich voor zijn In de diepte-verhaal in de wereld van de korte film, met hulp van korte film-professor Richard Raskin. Raskin maakte niet alleen zelf korte films, hij begeleidt ook studenten bij het maken van hun eigen korte films. Ook schreef hij er een boek over en richtte het tijdschrift Short film studies op. Uiteraard bevat dit lezenswaardige artikel links naar een aantal praktijkvoorbeelden. 

In de rubriek De Inspiratie is het dit keer de beurt aan Marcel Roijaards, die in zijn eigen woorden uitlegt waar hij de inspiratie vandaan haalde voor de speelfilm Broers, die vanaf 1 juni in de bioscoop draait. Toen regisseur Bram Schouw met het idee kwam om een film over broers te maken, was Roijaards direct enthousiast. “Omdat het simpel was en tegelijkertijd rijk aan klassieke thema’s.” In de column van Kees Holierhoek staat dit keer het begrip ‘No shopping’ centraal. Is het de bedoeling dat we minder gaan winkelen? Of gaat het hier om “de formulering van een belangrijk beginsel op collectief auteursrechtelijk terrein”?

Wat zoek je?