Cadeau

Ik was in Berlijn toen ik het goede nieuws hoorde. De eerste Plot-alert was verstuurd! Producente Sabine Veenendaal liet ‘m me in de taxi vanaf vliegveld Tegel zien op haar smartphone. “Ziet er leuk uit”, zei ze monter. En zo waren er meer positieve reacties, soms uitgesproken op enigszins verraste toon. Want de Plot? Dat was toch dat clubblad dat iedereen in de film- en tv-wereld wel kende, maar dat je alleen las als je lid was van het Netwerk Scenarioschrijvers of er anderszins beroepshalve mee werd geconfronteerd. En dat te koop was in de Theatre Bookshop op het Leidseplein, al wist ook lang niet iedereen dat. En dan nu opeens online, voor de hele wereld te lezen. In elk geval die eerste editie. Want vanaf deze maand zit Plot weer achter slot en grendel. Tenzij je lid bent van het Netwerk. Of voor twintig euro per jaar een abonnement neemt. Als een mooi cadeau aan jezelf. Of aan iemand anders.

Iemand die laatst ook een cadeautje weggaf is Hanna Verboom. Zij was de afgelopen maanden veelvuldig in het nieuws met het door haarzelf opgerichte Cinetree.nl: een content-platform voor ‘verhalen die verteld moeten worden.’ Wat in de praktijk betekent dat je voor vijf euro per maand tien films kan bekijken, gecureerd door bekende namen als Carice van Houten, Jeroen van Koningsbrugge en Jelle Brandt Corstius. Netflix in het klein, dus. En ook geen gekke deal, net als bij de Plot. Daar voegde Hanna onlangs een cadeau van eigen makelij aan toe: de door haarzelf geschreven en geregisseerde korte film Het Cadeau (door NRC als ‘verrassend mooi’ omschreven) ging niet alleen op Cinetree in première, maar was de eerste twee weken voor niet-leden ook gratis te bekijken. 

Hanna schreef haar script een jaar of vier geleden, toen ze in Los Angeles was om audities te doen voor pilot-season. “Helaas was het het jaar van de writer’s strike en gebeurde er helemaal niets”, aldus Hanna. “Toen ben ik dit script gaan schrijven.” 
Het sprookjesachtige Het Cadeau gaat over Alice (gespeeld door Sytske van der Ster), die in een supermarkt werkt en voor wie iedere dag hetzelfde is. Ze zit achter de kassa te wachten op iets dat nooit lijkt te komen, maar dat uiteindelijk toch opdaagt in de vorm van de uit Burkina Faso afkomstige Sadiq (een rol van Bright O. Richards). 

Hanna diende Het Cadeau in voor Kort!, maar werd afgewezen, onder andere omdat ze te weinig ervaring zou hebben. Daarna bleef het script een tijdje in de kast liggen. “Maar ik bleef wel op zoeken naar manieren om het zonder subsidie te maken.” Uiteindelijk was KPN bereid om de productie in zijn geheel te financieren, in ruil voor de positieve publiciteit die zo’n geste haast als vanzelf oplevert. Via de filmfestivals hoopt Hanna nu op een tweede leven voor haar film. Wie weet hoe ver haar cadeau nog gaat komen…
 
Groetjes, Oene

Wat zoek je?