Kim van Kooten wint

De Kees Holierhoek Scenarioprijs voor het beste Nederlandstalige script voor een tv-dramaserie is gewonnen door Kim van Kooten. Ze kreeg de vakprijs, waar een bedrag van 15.000 euro aan is verbonden, voor De verschrikkelijke jaren tachtig. Deze VPRO-serie werd in 2022 uitgezonden en is nog te zien op NPO Start.

De jury bestond uit Simone van den Ende (coach en dramaconsultant), Philip Huff (schrijver, scenarist, regisseur), Shariff Nasr (scenarioschrijver en regisseur), Sabrina Sugiarto, (scenarioschrijver) en Froukje Tan (filmmaker en verhalenverteller).

Alle Nederlandstalige scenario’s voor dramaseries die in 2021 en 2022 op televisie, online of op VOD-platforms in première gingen, kwamen voor de prijs in aanmerking. De andere genomineerden waren de schrijfteams van Het Jaar van Fortuyn en Sihame. De stimuleringsprijs van 5000 euro voor veelbelovend talent kende de jury toe aan Zeynep Dülger en Amir Zaza voor de film It will rain.

De jury over De verschrikkelijke jaren tachtig: “Van Kooten schittert met een originele, gedurfde serie, een bewerking van de roman van regisseur Tim Kamps, waarin humor en drama om en om voorop lopen en de schrijfster, in tegenstelling tot Bert, wel weet welke kant ze op gaat. De verschrikkelijke jaren tachtig is een kleurrijke vertelling over een groep mensen (samengestelde familie) in een wooncommune in de jaren tachtig. Van Kooten laat haar personages, zowel kinderen als volwassenen, de grenzen verkennen tussen hun dromen en idealen en de alledaagse realiteit.

De serie getuigt van vertelexpertise: personages met wie de kijker kan meelachen en -huilen; een voice over die werkt (!!!), met een hartverscheurende wending die we hier niet zullen spoilen; scènes die heen en weer springen in de tijd zonder duizelig te maken; en lijntjes, altijd weer de-kijker-binnentrekkende lijntjes: per scène, per aflevering, over de hele serie. Een serie die meegroeit met zijn personages – ook die onhebbelijke Bert, dus – en langzaamaan volwassen wordt.”

Over de Kees Holierhoek Scenarioprijs

De Kees Holierhoek Scenarioprijs is de grootste scenarioprijs in het Nederlandse taalgebied voor tv-dramaseries. De prijs wordt sinds 1993 om het jaar toegekend aan een scenarioschrijver of een schrijversteam van Nederlands televisiedrama binnen een algemeen of specifiek dramatisch genre.

In 2016 nam Kees Holierhoek, oprichter en voorzitter van Lira, na 30 jaar afscheid. Als eerbetoon voor zijn niet aflatende inzet voor schrijvers van alle bloedgroepen, is deze vakprijs naar hem vernoemd. Kees Holierhoek is op 23 september 2023 op 81-jarige leeftijd overleden. In Plot haalden schrijvers herinneringen aan hem op.

Wat zoek je?