How to write everything

Als talmende schrijver maak ik mij nogal eens schuldig aan het lezen van boeken over ‘hoe je moet schrijven’. Vooral een goed excuus natuurlijk om zelf nog even niet aan de slag te hoeven. David Quantick is een gelauwerde Britse schrijver die vele disciplines beoefent. In zijn boek met de veelbelovende titel ‘How to write everything?’ heeft hij hoofdstukken opgenomen over schrijven in het algemeen, ideeën krijgen, boeken schrijven, comedy, schrijven voor stand-up, film en televisie, radio, toneel, journalistiek en gedichten. Dekt de titel de lading en kun je na lezing van dit boek alles schrijven? Nee, en dat geeft Quantick ook toe in zijn nawoord. Maar het boek is een prima introductie over wat het schrijverschap inhoudt.
 

Quantick beschrijft hoe je als schrijver te werk kunt gaan en hoe je je werk het best kunt presenteren. Met wie en wat je als schrijver te maken krijgt bij het schrijven voor de diverse genres en media. Tips geeft hij over het krijgen van ideeën, het in de markt zetten ervan, en hoe en aan wie je je werk op kunt sturen. Daarbij refereert hij voornamelijk aan de Britse markt. Verder geeft hij adviezen over samenwerken en hoe je je het beste kunt gedragen tegenover mensen met wie je samenwerkt en van wie je iets gedaan wilt krijgen (namelijk aardig zijn). In het nawoord hamert hij erop hoe belangrijk het is dat je voor je werk wordt betaald.
 
Het boek is nuchter geschreven, gelardeerd met grappige anekdotes en nuttige tips. Quantick schrijft alles onverbloemd op en houdt het praktisch. Je wordt niet doodgegooid met het zoveelste nieuwe schrijfmodel. Zijn nuchtere en relativerende toon is een welkom alternatief voor de vaak zo serieuze en normatieve aanpak van veel schrijfboeken. Quantick weet waarover hij praat, of beter gezegd, schrijft. Zijn gouden tip luidt eenvoudig: ga schrijven! Hij is een doorgewinterde veteraan die vindt dat je alleen een echte schrijver bent, als je er ook voor betaald krijgt; een echte broodschrijver die gepassioneerd over het vak schrijft. “Writing doesn’t have to be the soul-ripping, heart-sucking process we are led to believe it can be. You can be a glib writer and be just as good as the writers who can only dribble out a word an hour.
 
Comedy

Quantick is vooral gespecialiseerd in comedy en dat is te merken; bij tijd en wijle is het boek ook erg grappig. Om te kijken of die toon je bevalt, kun je op www.amazon.co.uk een inkijkexemplaar vinden. Op de gebieden waarover Quantick kennis mist, interviewt hij ervaren mensen uit het vak. Zo krijg je vaak een interessant kijkje achter de schermen. Dat levert bruikbare inzichten op, die vooral gericht zijn op de Britse markt, maar even zo vaak universeel zijn; zeker wat betreft schrijversleed. Het leest makkelijk en met nog geen 180 pagina’s lees je het zo uit; slecht nieuws dus voor de talmende schrijver.
 
Voor wie is dit boek geschreven? Ik zou het niet aanbevelen als een handboek voor het schrijven van scenario’s, toneelstukken, of een genre in het bijzonder. Door de opzet en omvang van het boek kan er niet diepgaand op de materie worden ingegaan. Quanticks boek geeft je meer een overzicht van het hele veld en waar je als schrijver mee te maken krijgt. Als je je afvraagt of je überhaupt schrijver wilt worden en wat het schrijverschap inhoudt, dan is dit een erg leerzaam boek. Als je van schrijven houdt, en er ook graag over leest, dan is dit een aangename en inspirerende publicatie. En goed nieuws voor de talmende schrijver: er staan maar één oefening in.
 
How to write everything
Auteur: David Quantick,
Engels, 180 pagina’s, € 19,99
ISBN10: 1783191031
ISBN13: 9781783191031

Wat zoek je?