De Veroordeling wint Zilveren Krulstaart

De speelfilm De Veroordeling, de tv-serie De Regels van Floor (jaargang 2021) en de korte film Verdwenen Dagen zijn bekroond met de Zilveren Krulstaarten voor de beste scenario’s van 2021.

Dat is vrijdag 24 juni 2022 bekendgemaakt tijdens het scenaristenfeest in Amsterdam.

Het script van De Veroordeling, een film over de Deventer moordzaak, is geschreven door Sander Burger en Bert Bouma op basis van een boek van journalist Bas Haan. Een interview met Burger en Bouma in Plot is hier te vinden.

Verdwenen Dagen van Bodil Matheeuwsen gaat over de futuristische startup Morpheus, waar je in virtual reality je mooiste herinneringen kunt herbeleven.

De Regels van Floor is een populaire jeugdserie over de eigenzinnige Floor, geschreven door Lotte Tabbers, Luuk van Bemmelen, Tim Kamps, Renske de Greef, Martijn Hillenius, Anne Barnhoorn en Maurice Trouwborst.

Ooit begonnen als geuzenprijs vanwege het ontbreken van een Gouden Kalf voor scenario, zijn de Zilveren Krulstaarten inmiddels uitgegroeid tot dé Nederlandse vakprijzen voor scenaristen. De winnaars worden jaarlijks gekozen door leden van het Netwerk Scenarioschrijvers van de Auteursbond.

Gouden en Zilveren Pen

De Gouden Pen, jaarlijks uitgereikt aan de scenarioschrijver van de best bezochte film van het afgelopen jaar, ging naar Paula van der Oost voor De Slag om de Schelde. De film trok 507.499 bezoekers naar de bioscoop.

De Zilveren Pen, die het Netwerk Scenarioschrijvers jaarlijks uitreikt aan een persoon of organisatie die een bijzondere prestatie heeft geleverd voor het vakgebied scenario, ging naar Greenlit, een ontwikkeltraject voor uitvoerend kunstenaars, regisseurs en schrijvers, die vanwege achtergrond, geaardheid of beperking onvoldoende gerepresenteerd zijn in de Nederlandse film- en televisieindustrie. 

Wat zoek je?