Zilveren Krulstaart voor De luizenmoeder

Op 17 maart zijn in VondelCS in Amsterdam voor de achttiende keer de Zilveren Krulstaarten uitgereikt, dé Nederlandse vakprijzen voor scenarioschrijvers.

De Krulstaart voor Beste Scenario Kort ging naar Renske de Greef voor Tienminutengesprek, Marnie Blok en Philip Huff wonnen de Krulstaart voor Beste Scenario Lange Film voor Niemand in de stad en in de categorie Beste Scenario TV-serie wonnen Eva Aben, Diederik Ebbinge en Ilse Warringa voor De Luizenmoeder

Na een welkomstwoord van Pieter Bart Korthuis, voorzitter van het Netwerk Scenarioschrijvers, gaf hij voor de Zilveren Pen-lezing van dit jaar het woord aan Esmé Lammers, die vorig jaar de Zilveren Pen in ontvangst nam voor de door haar opgerichte website Afdeling Filmzaken. Lammers spitste zich toe op de kwaliteit van de Nederlandse film, die volgens haar omhoog moet. Ook stelde ze vast dat het creatieve proces lastig te sturen valt en schrijvers nu te veel uit hun flow worden gehaald. Lammers sloot af met de opmerking dat film meer als kunstvorm gezien moet worden – ook films die voor een groot publiek bedoeld zijn – en makers het creatieve proces beter zouden moeten beschermen.

Het Netwerk Scenarioschrijvers reikt jaarlijks de Zilveren Pen uit aan personen of instanties die een positieve bijdrage leveren aan de zichtbaarheid en de werkomstandigheden van Nederlandse scenaristen. Dit jaar nam minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven de Pen in ontvangst. De Zilveren Pen wordt aan de minister uitgereikt omdat ze zich volgens Korthuis “sterk maakt voor onze verhalen”, de kunst verstaat om werkelijk te luisteren en omdat het een verademing is een minister te hebben “die daadwerkelijk van de kunsten houdt”.

De minister meldde in haar dankwoord dat het geluid van de makers tijdens het recente symposium over de kwaliteit van de Nederlandse film gehoord is en dat de Pen haar elke dag zal herinneren aan deze zaak.

De Gouden Pen voor de best bezochte film van het afgelopen jaar werd vervolgens uitgereikt aan Maarten Swart voor Bon Bini Holland 2, door Zwart in zijn dankwoord omschreven als een “inclusieve film door inclusieve makers voor een inclusief publiek”.
 
Bij de uitreiking van de Zilveren Krulstaart voor Beste Scenario Kort werd het even spannend, want zou Ashar Medina, zowel de winnaar van vorig jaar als een van de genomineerden van dit jaar, de prijs dan aan zichzelf gaan uitreiken? De prijs ging echter naar Renske de Greef voor haar scenario voor Tienminutengesprek. (hier te bekijken) Daarna volgde een videoboodschap van Jean van de Velde, die de winnaars van de Krulstaart voor Beste Scenario Lange Film bekendmaakte: Marnie Blok en Philip Huff voor Niemand in de stad. (trailer)

Tot slot was het de beurt aan Martin van Waardenberg, die nadat hij de geheime bergplaats van zijn Krulstaart had laten zien en hoe je hem het beste kon verzorgen, De luizenmoeder (afleveringen seizoen 2) uitriep tot winnaar van de Krulstaart voor Beste Scenario TV-serie.

Tijdens de ontvangst van de prijs door Ilse Warringa, Eva Aben en Diederik Ebbinge benadrukte die laatste nog dat het scenario de basis is en wat hem betreft het leukste onderdeel van het werk.

Foto’s Iñigo Garayo

Wat zoek je?