Scenarioprijs voor Rudy’s grote Kerstshow

Luuk van Bemmelen en Martijn Hillenius, schrijvers van Rudy’s Grote Kerstshow, hebben de Kees Holierhoek Scenarioprijs 2021 gewonnen. De vakprijs voor het beste Nederlandstalige scenario voor een tv-dramaserie is goed voor 15.000 euro.

Martijn Hillenius (links) en Luuk van Bemmelen. foto Iñigo Garayo

Rudy’s grote Kerstshow is een jeugdserie van de VPRO en werd in december 2020 uitgezonden. De andere genomineerden waren de schrijfteams van Mocro Maffia seizoen 2 en TreurTeeVee seizoen 2. De stimuleringsprijs van 5000 euro voor veelbelovend talent ging naar Dajo Leunge voor de film Donnie Mountain. Randy Oost kreeg een eervolle vermelding voor het scenario van Teef.

De prijs werd op 12 november 2021 uitgereikt. De jury schreef over Rudy’s grote Kerstshow: “In twintig korte, maar goedgevulde delen, wordt het verhaal verteld van een kindster die door zijn eigen familie wordt geëxploiteerd. Als hij wordt ontvoerd door een onhandig gezin dat dringend geld nodig heeft voor de operatie van de dochter des huizes, ontdekt hij een leven buiten de spotlights. Dit uitgangspunt levert een even komische als ontroerende àls spannende serie op.”

“De humor zit de oprechte ontroering nooit in de weg. Een diepe buiging voor de geraffineerde spanningsopbouw, met aan het eind van iedere aflevering een goed geplaatste cliffhanger. Familiedrama van deze kwaliteit, kun je prima bingen.” Het volledige juryrapport is hier te vinden.

De Kees Holierhoek Scenarioprijs is de grootste scenarioprijs in het Nederlandse taalgebied voor tv-dramaseries. De prijs wordt sinds 1993 om het jaar toegekend aan een scenarioschrijver of een schrijversteam van Nederlands televisiedrama binnen een algemeen of specifiek dramatisch genre.

Kees Holierhoek is oprichter en oud-voorzitter van Lira en was 30 jaar actief voor de auteursrechtenorganistaie, die zich inzet voor een betere positie van tekstmakers. Als eerbetoon is deze vakprijs naar hem vernoemd.

Wat zoek je?