Met een grijns naar je werk fietsen

Michael Leendertse maakte de afgelopen jaren in rap tempo furore als scenarist, met zijn werk voor series als Smeris, Van God Los en Feuten, en de film Bellicher: Cel. Ook schreef hij mee aan de Europese thriller-serie The Spiral. Sinds zondag 29 maart wordt het tweede seizoen van de politieserie Smeris uitgezonden op NPO 3.

Schrijft u momenteel aan iets?
Ik ben net klaar met Smeris II en begonnen aan een nieuwe dramaserie voor de KRO. Dit keer geen in de rondte vliegende kogels en vrouwenhandel, maar een semi-geïmproviseerde jeugdserie over zes vrienden die muziekfestivals in Nederland en België afreizen.
 
Is schrijven uw hoofdberoep?
Ja.
 
Wordt u gelukkig van schrijven?
Solo schrijven op een zolderkamer maakt me suïcidaal. Sinds november 2013 werk ik binnen schrijverscollectief Winchester McFly. Dat is iedere dag met een grijns naar je werk fietsen.
 
Voor welke film bent u onlangs naar de bioscoop gegaan?
Whiplash, Birdman en Michiel De Ruyter. De eerste twee briljant. Van de derde film kregen ik en mijn medeschrijvers acuut zin om schreeuwend met een Hollandse vlag over de Dam te gaan rennen. En dat bedoel ik absoluut als een compliment naar de makers.   
 
Wat is het laatste toneelstuk dat u hebt gezien
Een try-out van de eerste solovoorstelling van Viktor Griffioen (gaat spelen op De Parade). Aanrader. Vooral zijn Schwarzenegger-monoloog in een Batmanpak is hilarisch.
 
Weet u wat er momenteel aan Nederlands drama op televisie is te zien?
Ik weet wat er te zien is, maar kijk er zelden naar. Mijn voorbeelden liggen vooral achter de betaalsloten van Netflix en HBO.
 
Heeft u behalve schrijven nog andere bronnen van inkomsten?
Mijn bijbaantje in een slagerij ligt alweer een tijdje achter me, maar we verdienen met Winchester McFly ook bij als copywriters. Al is dat ook schrijven natuurlijk, dus negeer deze zin maar.
  
Welke film had u willen schrijven?
Geen film maar een serie: Breaking Bad. Ons schrijverscollectief gelooft ook in het Amerikaanse systeem van het showrunnerschap (een hoofdschrijver met een dreamteam aan talent onder zich). En de controle die Vince Gilligan en zijn schrijvers over hun materiaal hadden, zien we als voorbeeld. Zo moet het.
 
Wat is uw sterkste punt als schrijver?
Ik kan vrij snel thematiek en lange lijnen opzetten, overzien en vervolgens bewaken. Ook schrijf ik ‘monterend’, heb ik weleens gehoord, maar wat die ‘zwerver’ daarmee bedoelde snap ik nog steeds niet.
 
Wat moet u als schrijver nog leren?
Ik heb de neiging tot aan de montage te blijven pielen aan mijn werk, dus loslaten is er wel eentje.

Van wie heeft u het vak geleerd?
Paul Jan Nelissen is mijn Obi Wan Kenobi. Toen ik werkeloos in een bushokje zat, belde hij met het aanbod een studentenserie bij BNN en Pupkin te schrijven. Feuten bleek het startschot voor vele vruchtbare samenwerkingen, waar ik hem eeuwig dankbaar voor ben.  
 
Aan wie moet de Michael Leendertse schrijfbokaal worden uitgereikt?
Aan degene die me Martin Koolhovens script voor Brimstone kan bezorgen. Zelfs Simon de Waal durfde dat niet aan (Mietje). Ik heb er een avondje-uit-eten-in-een-restaurant-naar-keuze voor over.
 
Wilt u nog iets kwijt?
Ja, tegen mijn volwassen collega en vriend Willem Bosch: met Star Wars Lego spelen is super leuk man! Come back from the dark side! 

Wat zoek je?