James Schamus over feit, fictie en verhalen

“Based on a true story. Inspired by real events. In de afgelopen 20 jaar is het percentage films dat in de VS is uitgekomen met dat motto meer dan verdrievoudigd, van 7,7% tot 27,7%. Elders, zoals in Duitsland, is het 35%. Onze industrieel geproduceerde fantasieën zijn steeds meer fantasieën over de werkelijkheid.”

Het is een fragment uit de lezenswaardige speech waarmee James Schamus in oktober de World Conference of Screenwriters in Berlijn afsloot. Schamus, scenarist van films als Crouching Tiger, Hidden Dragon en The Ice Storm en producent van onder andere Brokeback Mountain en Happiness, ging daarin in op feit, fictie en de kracht van verhalen.
 
“Als verhalenvertellers doen wij tegenwoordig mee aan het creëren van wat tegenwoordig een gigantisch bad met bijna onbegrensde inhoud lijkt; ons publiek voelt de virtuele aanwezigheid van dit oneindige universum vol verhalen, terwijl het zich er tegelijkertijd van moet afwenden en op de een of andere manier het overweldigende geruis van haar eindeloze oproepen moet overstemmen, door dat lawaai te vervangen of te overstemmen met het geluid van slechts één verhaal tegelijk (of, als ze hun telefoons, hun laptops en hun tv’s bij de hand houden, drie of meer gelijktijdige verhalen).
 
Als kijkers voor ons werk kiezen, kiezen ze specifieke verhaalsignalen uit dit bad vol vertellingen. Maar ze zijn zich altijd bewust van de aanwezigheid op de achtergrond van verhalen die zich verdringen in alle hoeken van elk beeld dat ze aanschouwen. Deze achtergrond structureert de sociale ‘realiteit’ waarin ze bestaan – verhalen, ongehoord, ongezien, algoritmisch gesorteerd op andere bewustzijnskanalen.”
 
De integrale tekst is hier te lezen.
 
 
 

Wat zoek je?