‘Ik ben heel erg gericht op details’

De ontstaansgeschiedenis van de animatiefilm Mind my Mind duurde bijna tien jaar van het eerste idee tot de première. Het was het wachten waard. Mind my Mind is een liefdesverhaal verteld vanuit het perspectief van iemand met autisme en geeft mensen een ontroerend en leerzaam kijkje in de processen in zijn hoofd. “Het gaat over acceptatie en je openstellen voor andere mensen”, legt schrijver-regisseur Floor Adams uit.

Schrijft u momenteel aan iets?

Ja, ik schrijf momenteel aan het scenario voor een korte autonome animatiefilm, waarbij ik de mogelijkheden onderzoek om dit uit te breiden tot een serie.

Is schrijven uw hoofdberoep?

Mijn hoofdberoep is het maken van animatiefilms, en daar hoort het schrijven voor mij bij. Maar omdat ik een visueel denker ben, wisselen in de ontwikkelingsfase het schrijven en tekenen elkaar af. Soms komt de oplossing vanuit de tekst, soms vanuit het beeld. Na het schrijven volgt de productie waarin ik soms een lange tijd niet schrijf.

Wordt u gelukkig van schrijven?

Het ligt er een beetje aan hoe het gaat. Ik vind het leuk dat alles kan als je schrijft, maar wanneer je veel wilt vertellen moet je ook veel keuzes maken en dat vind ik soms lastig. Ik weet gelukkig steeds beter hoe ik me het beste kan concentreren en in het goede gevoel kom. Schrijven is een soort puzzel. Dat geeft een zekere onrust waar ik wel van hou, maar ook wel van gefrustreerd van kan raken. Als ik de oplossing heb bedacht, dan ga ik er toch weer tien keer over nadenken of het niet beter kan.

Voor welke film bent u onlangs naar de bioscoop gegaan?

Ik heb voor de lockdown veel korte films gezien op festivals waar mijn film werd vertoond. Van de lange films was Kapsalon Romy de laatste die ik zag. Een prachtige film! De laatste animatiefeature die ik zag is I lost my Body van Jérémy Clapin.

Wat is het laatste toneelstuk dat u heeft gezien?

Ik heb echt helemaal geen idee. Erg hè? Ik denk dat het komt omdat ik zo op beeld gericht ben. Ik hou van goed acteerwerk en mooie dialogen, maar ook van cinematografische aspecten om een verhaal te ondersteunen, zoals camera, diepte en kleur, en ook montage en de werking van geluid.

Weet u wat er momenteel aan Nederlands drama op televisie is te zien?

Mijn dochter kijkt naar De regels van Floor en ik vind het heel leuk om mee te kijken. Erg scherp, fris en ook kritisch. Wat ik ook erg mooi vond was de vlog-versie van Anne Frank. Een goed concept voor jongeren van nu.

Heeft u behalve schrijven nog andere bronnen van inkomsten?

Momenteel niet, behalve het prijzengeld dat Mind my Mind op filmfestivals wint. Ik heb financiering ontvangen voor mijn huidige project, en dat is wat ik nu doe. Tijdens Mind my Mind nam ik in het begin ook wel eens opdrachten aan, maar de laatste jaren kon dat er echt niet meer bij. Om te voorkomen dat ik mezelf over de kop werk richt ik me het liefst op één project tegelijk.

Welke film had u willen schrijven?

De film die ik zelf zou willen schrijven moet ik nog maken. Films die andere mensen hebben geschreven, daar geniet ik heel erg van, maar ik had ze niet zelf willen maken.

Wat is uw sterkste punt als schrijver?

Ik ben heel erg gericht op details. Ik wil dat alles klopt. Dat is een vloek en een zegen. Ik doe ook veel onderzoek, zoals bij Mind my Mind naar autisme. Ik wilde niet achteraf het gevaar lopen dat ik een onjuist beeld geschetst had.

Wat moet u als schrijver nog leren?

Heel veel. Ik denk dat ik vooral nog bezig ben met zoeken naar een goed werkproces en accepteren dat schrijven tijd kost. Ik heb nu iets geschreven dat goed is ontvangen, maar voor mijn gevoel moet ik nog minstens vijf films maken voor ik kan zeggen: “Misschien kan ik dit wel.”

Van wie heeft u het vak geleerd?

Ik heb er veel boeken over gelezen, ik kijk veel, analyseer, ik bespreek veel met mijn partner. Als ik op de crosstrainer sta, luister ik naar seminars over script en camera. Op die manier probeer ik steeds meer bij te leren. Voor Mind my Mind heb ik Floor van Lissa en Mieke de Jong geconsulteerd, omdat ik bang was dat ik dingen miste. Dat was heel leerzaam. Ik heb vooral geleerd dingen te schrappen.

Aan wie moet de Floor Adams schrijfbokaal worden uitgereikt?

Als ik nu iets zeg, denk ik dat ik morgen iets anders zeg. Dit zal wel vast een cliché zijn, maar ik vind Breaking Bad van Vince Gilligan ontzettend knap geschreven. Verrassende en toch geloofwaardige karakterontwikkelingen. Ook heb ik veel respect voor Graig Mazin vanwege Chernobyl. En voor David Simon voor The Wire.

Wilt u nog iets kwijt?

Ik voel me vereerd dat jullie me voor dit interview vroegen, omdat ik me geen scenarist voel. Er zit veel tijd in het script van Mind my Mind. Dat publiek de film waardeert is prachtig, maar dat dit door vakgenoten gezien en gewaardeerd wordt sterkt me om door te blijven schrijven.

Foto Floor Bremer: Ralph Schmitz

Wat zoek je?