Gefascineerd door China

Elle van Rijn werd bekend als actrice door haar rollen in series als Samsam en films als Liever Verliefd. Tegenwoordig is ze vooral actief als schrijfster van romans en scenariste van series en films. Dit najaar is haar naam te vinden op de credits van de bioscoopfilms Ja, Ik Wil! en Hallo Bungalow.
 

Wie bent u en waar kennen we u van? 
 
Na de toneelacademie in Maastricht ben ik begonnen als theateractrice, daarna is mijn werkveld verplaatst naar meer commerciële tv en film (Samsam, GTST, Liever Verliefd, Cruyff) Tien jaar geleden heb ik de switch gemaakt naar het schrijven. Inmiddels heb ik zeven romans op mijn naam staan, ontelbaar veel columns en een stuk of tachtig scripts, waaronder De Co-assistent, Dokter Tinus, Danni Lowinski, Bagels & Bubbels. Mijn laatst verschenen roman is: ‘Mijn naam is Nadra’, het waar gebeurde verhaal over een Nederlands-Indische meisje dat aanleiding werd van een internationale volksopstand in Azië. Mijn laatste scenario is Hallo Bungalow, een film die in december uitkomt. Het is een misdaadcomedy met drie vrouwen in de hoofdrol. Maar eerst komt natuurlijk nog Ja, Ik Wil! uit. 
 
Schrijft u momenteel aan iets? 
 
Ik ga binnenkort naar Chengdu in China, voor de research van weer een nieuwe roman. Het is al de tweede trip die ik naar dat immense land maak. Ik ben er al jaren door gefascineerd, en het is dan ook niet voor niets de arena voor mijn verhaal. Qua scenario’s: ik begin volgende week aan twee nieuwe series. Daar mag ik helaas nog niks over zeggen.  
 
Is schrijven uw hoofdberoep? 
 
Jazeker.
 
Wordt u gelukkig van schrijven? 
 
Yep! Hoewel ik het wel moet afwisselen met af en toe een acteerklus of iets waarbij er wat meer interactie is met collega’s. Anders wordt het zo’n eenzame bedoening.
 
Voor welke film bent u onlangs naar de bioscoop gegaan? 
 
De nieuwste Woody Allen. Ik ben een groot liefhebber van zijn films. Hoewel Irrational Man niet zijn meest briljante film is, heb ik me er toch erg bij vermaakt.
 
Wat is het laatste toneelstuk dat u heeft gezien? 
 
Daarover moet ik wat langer nadenken. Ik hou eigenlijk niet van toneel. Het is niet voor niks dat ik gestopt ben met het theater-acteren, ik werd er te weinig door geïnspireerd. Maar misschien heb ik in teveel oninteressante stukken gestaan, haha. Ik zou het weer eens een kans moeten geven.
 
Weet u wat er momenteel aan Nederlands drama op televisie is te zien? 
 
Hmm, het moet allemaal nog een beetje beginnen, toch? Dokter Tinus, Overspel, Penoza.
 
Heeft u behalve schrijven nog andere bronnen van inkomsten? 
 
Ja, ik acteer ook nog. 
 
Welke film had u willen schrijven? 
 
In America van Jim Sheridan en zijn dochters Naomi en Kirsten Sheridan, Burn Afther Reading van Ethan en Joel Coen, Bridesmaids van Kristen Wig en Annie Mumolo, en nog veel meer. 
 
Wat is uw sterkste punt als schrijver? 
 
Karakters, humor, het bouwen van de plot. 
 
Wat moet u als schrijver nog leren? 
 
Soms iets meer techniek toepassen, ik werk bijna altijd vanuit mijn gevoel, en ‘to kill my darlings‘. Ook ben ik wat slordig en dat heb ik zelf niet eens door. Ik denk dat het ermee te maken heeft dat alle vier mijn kinderen (van twee verschillende vaders) dyslectisch zijn, en dat is erfelijk…
 
Van wie heeft u het vak geleerd? 
 
Ik heb ooit een jaar de schrijversvakschool gedaan in Amsterdam. Verder heb ik het in de praktijk geleerd. 
 
Aan wie moet de Elle van Rijn schrijfbokaal worden uitgereikt? 
 
Frank Ketelaar. Ik vind Overspel de beste dramaserie in Nederland die ooit is gemaakt. 
 
Wilt u nog iets kwijt? 
 
Mocht je willen schrijven, begin gewoon! 
 
 
 

Wat zoek je?