Frank Spotnitz in Eye!

De Amerikaanse scenarist en showrunner Frank Spotnitz, bekend van The Man in the high Castle, Medici en de legendarische jaren ’90 hit The X-files, geeft op 1 december in filmmuseum Eye enkele van zijn geheimen voor succesvolle series prijs. Voorafgaand aan de uitreiking van de Kees Holierhoek Scenarioprijs houdt hij onder de titel Lessons from the Writers Room een lezing over zijn strategie voor het schrijven van een publieksfavoriet.

Spotnitz en de series waar hij aan (mee)werkt zijn met diverse prijzen onderscheiden, waaronder meerdere Golden Globes en Emmy Awards. Behalve een gelauwerde scenarioschrijver is Spotnitz ook een inspirerende spreker.

Kees Holierhoek Scenarioprijs

De Kees Holierhoek Scenarioprijs wordt  voor de 15e keer uitgereikt aan de scenarioschrijver(s) van de beste oorspronkelijke Nederlandse serie die tussen 2021 en 2022 op televisie of online in première is gegaan. Er is een bedrag van 15.000 euro aan verbonden. De genomineerde series zijn:

De verschrikkelijke jaren tachtig (Kim van Kooten)

Het negenjarige meisje Piet probeert zich staande te houden binnen de absurde realiteit van een woongroep in de jaren tachtig. In de woongroep wordt alles gedeeld: geld, de kinderen, yoghurt, valium. Maar hoe deel je de dingen die je niet kunt vastpakken? Waar laat je verdriet?

Het jaar van Fortuyn (Pieter Bart Korthuis en Nathan Vecht)

Voor de lijsttrekker van de populairste partij lijkt er weinig in de weg te staan om de nieuwe minister-president van Nederland te worden. Maar alles verandert als nieuwkomer Pim Fortuyn de politiek in gaat. Fortuyn roept naast bewondering ook felle weerstand op, waardoor de gemoederen steeds hoger oplopen.

Sihame (Leila Sahir, Perla Vita Beerens, Achmed Akkabi, Amira Duijnhouwer en Randa Peters)

Wat doe je als een paar klootzakken zonder jouw toestemming een seksvideo van je online plaatsen? De onbevreesde 18-jarige Sihame laat dat niet over haar kant gaan en zet een gewelddadige jacht in op de jongens die haar dit flikten. Met grof geweld pakt ze haar macht terug, met alle gevolgen van dien.

Kees Holierhoek

In 2016 nam Kees Holierhoek, oprichter en voorzitter van Lira, na 30 jaar afscheid. Als eerbetoon voor zijn niet aflatende inzet voor schrijvers van alle bloedgroepen, is deze vakprijs naar hem vernoemd. Kees Holierhoek is op 23 september 2023 op 81-jarige leeftijd overleden. Hij kon de uitreiking van de naar hem genoemde prijs in november 2021 nog persoonlijk bijwonen.

Wat zoek je?