Dramaserie Fenix wint vakprijs scenaristen

De prestigieuze Kees Holierhoek Scenarioprijs is dit jaar gewonnen door Fenix, een misdaadserie naar een idee van Marco van Geffen en Shariff Korver rond een oorlog in de Brabantse drugswereld. De vakprijs, 15.000 euro groot, werd op 22 november voor de 13e keer uitgereikt in Amsterdam.

Fenix is momenteel bij KPN te zien; volgens producent Lemming is de kans zeer groot dat de serie vanaf begin 2020 ook op een ander groot platform te zien zal zijn. Het schrijfteam van Fenix bestaat uit Shariff Korver, Marco van Geffen, Jeroen Scholten van Aschat, Pim Algoed, Raul Serrano, Vincent van de Valk, Philip Delmaar en Eva K. Mathijssen (bijdrage).

Alle Nederlandstalige scenario’s voor dramaseries die in 2017 en 2018 op televisie, online of op VOD-platforms in première gingen, kwamen voor de Kees Holierhoek Scenaroprijs in aanmerking. De jury bestond uit voorzitter Joop Daalmeijer (oud-omroepbestuurder), Anne van Melick (scenarioschrijver en studieleider Scenario aan de Nederlandse Filmacademie), Willem Capteyn (scenarioschrijver) en Hans Beerekamp (journalist en televisierecensent).

Over Fenix schreven zij: “De jury heeft niet eerder een openingsaflevering als die van Fenix gezien: de rust waarmee verteld wordt, de vragen die het oproept zonder ongrijpbaar te worden en het late introduceren van de hoofdpersonages. Het sluit aan bij een internationale trend, waarbij kijkers minimaal twee afleveringen van een serie achter elkaar kijken en het tekent het vertrouwen dat de makers in hun kijkers hebben.”

De andere genomineerden voor de prijs waren de schrijfteams van Penoza seizoen V en TreurTeeVee. De stimuleringsprijs van 5000 euro voor veelbelovend talent ging naar Ashar Medina voor de film Tom Adelaar. Maud Wiemeijer kreeg een eervolle vermelding voor ANNE+.

Wat zoek je?