Concepties in boek

Onze dierbare Plot heeft een boek opgeleverd! Redacteuren Bart Juttmann en Marc Veerkamp bundelden hun verhalen over de ontstaansgeschiedenis van vijftig scenario’s, deels eerder gepubliceerd op deze site, in het boek En het woord werd beeld.

Welke wereldvermaarde comedy ontstond in Amsterdam? Waarom streed James Bond begin jaren tachtig tegen een andere James Bond? Hoe slaagde Fellini erin om de waarheid te liegen? Het zijn een paar van de vragen die worden beantwoord in deze bundel.

Hoofdpersonen in het boek zijn de scenarioschrijvers. Het ontwikkelen van een script is vaak een spannend verhaal op zich. Conflicten, dilemma’s, maar ook langverwachte eureka-momenten: scheppen gaat nooit vanzelf. Zo blijkt uit het verhaal van bijvoorbeeld Casablanca, Hiroshima mon Amour, The Godfather, Back to the Future, South Park en Fleabag.

De vijftig klassiekers vertegenwoordigen een brede variatie aan genres, landen, makers, stijlen en tijdperken. Het zijn bekende en minder bekende titels, die de schrijvers graag een nieuw publiek gunnen. Maar de eerste en voornaamste keuze voor iedere film of serie is deze: dat de ontstaansgeschiedenis een relevant punt illustreert over de kunst van het scenarioschrijven.

Scenarioschrijver Frank Ketelaar schreef het voorwoord.

Wat zoek je?